HISTORIA


TYRNÄVÄN PALLOSEURA 1985

Tyrnävän Palloseura perustettiin Antti Yrttiahon, Kaarlo Oinaksen, Veikko Pietarilan, Veikko Jääskeläisen ja Pekka Aitjärven toimesta helmikuussa vuonna 1985. Tavoitteena oli luonnollisesti luoda alueelle harrastusmahdollisuuksia ja päästä siinä sivussa itsekkin harrastamaan mielekkäitä lajeja lähellä omaa "perunamaata". Alkuaikoina Palloseuran lajeina olivat jääkiekko ja jalkapallo. Vuosien saatossa Tyrnävällä ollaan myös pelattu kaukalopalloa, jossa on saavutettu seurahistorian ainoat Suomen mestaruudet vuosina 2009&2010 TyPS:n A-Junioreiden toimesta.

Salibandyn ensiaskeleet otettiin Tyrnävällä jo 80- luvun puolella, jolloin Seurojentalon salissa kulki eri ikäisiä pelimanneja tutustumassa lajin saloihin. Myöhemmin -90 luvun puolella Henri Leviäkangas ja muutama muu asiasta innostunut kaveri aloittivat SSBL:n virallisen urheilutoiminnan Tyrnävän Palloseuran alla. Muutama vuosi myöhemmin oli jo orastavaa junioritoimintaakin, ja muutamina vuosina junnut pelailivat aluesarjaa. Salibandy hiipui pikkuhiljaa kaukalopallon tieltä kunnes sai uuden alun innokkaiden harrastajien ansiosta.

Suomenmestarit 2010
Suomenmestarit 2010

SALIBANDYN ALKUASKELEET 1999

????????????????????????????????????????????????????????

Kuvassa nykyään TyPS:n F-poikia luotsaava seuralegenda Simo Vavuli
Kuvassa nykyään TyPS:n F-poikia luotsaava seuralegenda Simo Vavuli

UUSI TULEMINEN 2010 ->

Tyrnävän Palloseuran salibandytoiminta heräteltiin henkiin jälleen vuonna 2010, jolloin Simo Vavuli, Perttu Matinolli, Sami Karhula ja muutama muu tyrnäväläisen salibandyn kulttihahmo päätti lyödä hynttyyt yhteen, ja tuoda lajin takaisin tyrnävälle noin kymmenen vuoden tauon päätteeksi. Monella seuran pelaajista oli jo takana muutamia vuosia alasarjasalibandya, joten nousu sarjaporrasta ylemmäs heti ensimmäisen kauden päätteeksi ei ollut mikään suuri yllätys.

Kaudella 2011-2012 tyrnäväläisten menestysmarssi jatkui tasaisessa nelosdivarissa, jossa joukkue sijoittui sarjataulukossa hienosti toiseksi OSB:n jälkeen ja pääsi karsimaan paikasta kolmoseen. Karsinnassa vastaan asettui itärajan tuntumasta Suomussalmen Palloseura ( SuPS ), jonka TyPS suunnastaan "murskasi" vieden ottelun Kempeleessä luvuin 8-3. Kausi päättyi jo toistamiseen nousujuhliin Tyrnävän torille !

Kausi 2012-2013 olikin sitten kaikkea muuta, kuin salamavalojen räpsyntää ja nimmareiden jakoa. Taso nousi selvästi edelliskausien sunnuntaisählystä, jonka seurauksena tyrnäväläiset löysivät itsensä jälleen sarjassa karsijanpaikalta, mutta tällä kertaa alaspäin. Kausi sai kuitenkin onnellisen lopun TyPS:n onnistuttua kaatamaan tiukassa karsintaottelussa SBT Suolan Oulunsalosta.

Seuraavalla kaudella sarjassa oli kaksi joukkuetta yli muiden ( SBT Suola & LaPa ), jonka jälkeen tuli viisi joukkuetta tiiviinä massana vain kolmen pisteen sisässä toisistaan. Tyrnäväläisten sijoitus oli sarjassa lopulta viides, joka oli parannus edelliskauteen, vaikkakin karsijanpaikka alaspäin oli vain pisteen päässä takana.

Kaudelle 2014-2015 halu, sitoutuneisuus ja tekeminen paremmalle tasolle kohtasivat, joten joukkue asetti rohkeasti tavoitteen nousta sarjaporrasta ylemmäksi. Kausi alkoikin tyrnäväläisten kannalta hyvin, mutta liiat pistemenetykset ennakolta heikommille vastustajille koituivat lopulta TyPS:n kohtaloksi. Pelissä paistoi kurittomuus ja homma oli enemmänkin yksilöurheilua kuin joukkuepeliä. Tyrnäväläisten kausi oli pettymys sarjasijoituksen (5) ja peli-ilmeen ollessa kaukana tavoitteesta eli noususta.

Kaudelle 2015-2016 tekemisen meininki vain kasvoi ja TyPS hikoili jopa "kesähelteillä" Kuulammen koulun salilla ja Tyrnävän urheilukentällä. Tavoitteeksi asetettu nousu sai lisäpontta myöskin pelaajarintamalla, kun edelliskaudella LaPa:n kakkosdivarikarsintoihin asti johtanut tehoduo Suominen&Mäki päättivät liittyä Palloseuran riveihin. Nousu varmistuikin jo hyvissä ajoin tyrnäväläisten voittaessa putkeen uskomattamomat neljätoista ensimmäistä peliään!!! Tämän jälkeen loput pelit menivät ymmärrettävästi "koomailun" puolelle, mutta mikä tärkeintä: paikka auringossa oli saavutettu.

Kausi 2016-2017 sarjaporrasta ylempänä alkoi erinomaisesti TyPS:n kerätessä neljästä pelaamastaan ottelusta kolme upeaa voittoa! Tämän jälkeen iski sarjan todellisuus, loukkaantumiset/sitoutuminen päin kasvoja, jonka seurauksena seuraavat kymmenen ottelua tuottivat ainoastaan kaksi pistettä ( voitto SBC Levistä ). Loppukauden pienimuotoinen tason nosto takasi tyrnäväläisille sarjapaikan ja loppu sijoituksen seitsemän, joka ei ollut sitä mitä hakemaan lähdettiin.

Kausi 2017-2018 jatkui siitä mihin edellinen päättyi ja kesän treenaamattomuus näkyi karulla tavalla kauden alusta asti. Pelitaktiikkaa ei pystytty noudattamaan isolta osalta heikon kuntopohjan vuoksi, joten sitä jouduttiin soveltamaan melko rankallakin kädellä. Pahoja pelaaja menetyksiä ei saatu korvattua, mutta positiivisena seikkana joukkueeseen liittyi muutamia todellisia tulevaisuuden nimiä, jotka väläyttelivät jo aika ajoin osaamistaan miesten peleissä silmiä hivelevällä tavalla. Täydelliseltä pannukakulta kausi saatiin onneksi pelestettua putoamiskarsinnan kautta, mutta mustienlasien läpi tarkasteltaessa ei tämän näin tiukaksi olisi pitänyt mennä. "Niin makaa kuin petaa" voisi joku viisas sanoa. Ilman työntekoa menestyminen on mahdotonta, joten ei voi kun toivoa, että tästäkin reissusta oltaisiin opittu jotain! 

vuosi 2018

Tällä hetkellä Tyrnävän Palloseuran toiminta on siis keskittynyt miltei täydellisesti salibandyyn, jossa pyrimme kasvamaan ja varmistamaan jatkuvuuden hyvin järjestetyn ja hoidetun junioritoiminnan kautta.  

Vuoden 2018 kovin juttu oli varmasti Tyrnävälle tammikuussa avattu Rantaroustin liikuntahalli eli ns. "kotiluola", joka on omiaan lisäämään meneillä olevaa salibandybuumia! Hallin avajaisottelu pelattiin 06.01.2018. ja siinä sarjan kärkijoukkueisiin lukeutunut SBT Suola ei antanut kotijoukkueelle mitään palaa voittaen ottelun numeroin 2-10.

Palloseuran muu toiminta on tällä hetkellä kesäisin järjestettävä suosittu junioreiden jalkapallokoulu. Koulusta ilmoitetaan hyvissä ajoin, ennen kuin pallo lähtee pyörimään, mm. nettisivuillamme, naamakirjasivuillamme ja kauppojen ilmoitustauluilla jne. ! Puhetta on myös ollut "oikean" jalkapallotoiminnan aloittamisesta Tyrnävän alueella, mutta mitään varmuutta asiasta ei vielä ole. Jäädään odottelemaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Tyrnävän Palloseuran junioritoiminta käynnistyi vuonna 2016 kolmella kerhoryhmällä, jonka tarkoituksena oli kartoittaa vuodelle 2017 perustettavia juniorijoukkueita. Tämän kartoituksen perusteella kaudelle 2017-2018 perustettiin G- ja F-pojat, jotka molemmat lähtivät pelaamaan OLS:n järjestämää alueellista Leijonaliiga. Joukkueet ottivat kauden aikana huiketa harppauksia eteenpäin    ja junioritoiminnan koko on nousut vuosi vuodelta isommaksi.